Ациноник јубатус - Гепарди



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

ЦХЕЕТАХ


Ноте 2

НАУЧНА КЛАСИФИКАЦИЈА

Краљевство

:

Анималиа

Врста

:

Цхордата

Субпхилум

:

Вертебрата

Класа

:

Маммалиа

Наручи

:

Царнивора

Подред

:

Фелиформиа

Породица

:

Фелидае

Подпородица

:

Фелинае

Врста

:

Ациноник

Врсте

:

Ациноник јубатус

Уобичајено име

: Гепарди

ОСНОВНИ ПОДАЦИ

  • Дужина тела : 121 - 150 цм плус 70 - 80 цм репа
  • Висина у гребену (1): 67 - 94 цм
  • Тежина: Око 50 кг
  • Животни век: највише 14 година (просек је 7 година)
  • Сексуална зрелост: 2 године

СТАНИШТЕ И ГЕОГРАФСКА ДИСТРИБУЦИЈА

Тхе гепарда, научно име Ациноник јубатус породице Фелидае, је мачка која се данас налази само у неколико подручја света: у Азији (Иран); у јужној Африци (Ангола, Боцвана, Малави, Мозамбик, Намибија, Јужна Африка, Замбија, Зимбабве); неколико примерака је процењено у источној Африци (Етиопија, Јужни Судан, Уганда, Кенија и Танзанија) и у остатку Африке.

Његово идеално станиште су подручја на којима расте висока трава са бројним грмљем и са неколико уздигнутих тачака на којима може да посматра околно окружење да идентификује плен.

ЛИК, ПОНАШАЊЕ И СОЦИЈАЛНИ ЖИВОТ

Женке гепарда су усамљене или живе највише с младима, док мушкарци углавном живе са 2-3 друга мушкарца који су можда браћа и сестре, али не нужно. Сматра се да су ове мушке коалиције узајамна корист посебно за лов када је плен одређене величине.

Коалиција такође има оштар осећај за територију која је пажљиво ограничена урином и ако било који други мушкарац покуша да уђе у њу, то су бесне борбе.

Супротно ономе што се на пример дешава међу илеонима, код гепарда је женка та која бира са ким ће се парити и у том погледу нема супарништва између мужјака. Женка се не пари осим ако нема неколико мужјака на избор или са којима ће се парити. Не постоји моногамија.

Они су дневна створења.

ФИЗИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

Гепард је најбржи сисар на земљи, достигавши 103 км / х на удаљеностима од стотина метара, а колико је брз може се закључити из чињенице да тркачки коњ једва прелази 70 км / х.

Има карактеристичну мрљасту длаку коју карактерише бело-жућкаста подлога са бројним округлим или овалним тамним мрљама; само грло и стомак немају мрље. Последњи део репа карактеришу четири до шест црних прстенова и бела брава на крају. Ови прстенови су веома важни, јер се разликују код сваког појединца и стога представљају препознатљив карактер сваког примерка. Посебност репа је да у гепарду током трчања функционише као кормило, посебно током оштрих завоја.

Веома је елегантан, витког, витког тела и веома дугих и чврстих ногу.

Глава гепарда је мала пропорционално остатку тела, њушка коју карактеришу две црне пруге паралелно са носом, готово као да су сузе, тече од очију до вилице. Сматра се да ова посебност омогућава да је не заслепљује сунце док трчи.

Имају посебно развијен вид.

Једина је мачка која има полуувлачне нокте, што омогућава веће пријањање за земљу током трчања.

У поређењу са другим мачкама, немају нарочито велике зубе. Ова чињеница се објашњава с обзиром на то да су, с обзиром на то да су ноздрве веома развијене, вероватно током еволуције тако велике ноздрве биле потребне да би се омогућио већи доток ваздуха у плућа (основни елемент током трчања) и самим тим простор за корење зуба је смањено. У ствари, цело тело гепарда је тркачки аутомобил, прави аутомобил направљен по мери са великим плућима, великим срцем, великом јетром, а све је усмерено на трчање.

КОМУНИКАЦИЈА

Гепард комуницира кроз звукове различитих врста са својим вршњацима, који се чују на удаљености од неколико километара.

НАВИКЕ У ИСХРАНИ

Месојед је, а омиљени плен му је газела, али се такође храни импалама, зечевима, брадавицама итд.

Будући да је дневна животиња, лови рано ујутру и касно поподне.

Жртву затим хватају за грло и даве ако је одређене величине ако је мала величина здробила лобању.

Обично само једна женка с младима свакодневно одлази у лов (и зато једу сваки дан). Сама одрасла особа обично једе сваких 2-5 дана.

Често му плен украду друге животиње, на пример хијене, па једе врло брзо (види видео горе).

РАЗМНОЖАВАЊЕ И РАСТ МАЛОГ

Женке се могу размножавати у било које доба године и полиестери су са врло кратким циклусом од дванаест дана и остају плодне два до три дана. Не постоји моногамија, а женка је та која бира мужјаке за парење.

Женка има трудноћу од 90-95 дана, на крају којих може родити 1 до 8 штенаца, чак и ако је просек 3-5. При рођењу штенад је врло мали и тежак је око 150-300 гр. Имају капут сиве боје са густом гривом дуж леђа која помаже да се боље стопе са високом и сувом травом. Овај капут остаће у младим гепардима до три месеца (понекад и до две године старости).

Током првих недеља, младунци их свакодневно премештају како би избегли предаторе и увек пронашли сигурнија места. Упркос овим мерама предострожности, стопа смртности новорођенчади је генерално врло висока, чак 90%, јер мајка мора бити одсутна да би се хранила, а лавови, главни предатори малих гепарда, остају у заседи.

Одбијају се са 3 месеца старости. Обично остају са мајком до 13-20 месеци. Сексуална зрелост достиже се око две године.

СТАЊЕ СТАНОВНИШТВА

Гепард је класификован на ИУНЦ црвеној листи међу рањивим врстама, РАЊИВ (ВУ) односно високим ризиком од изумирања у дивљини.

Израђене процене показују да се популација гепарда смањује на само 7.500 примерака широм света, распоређених на следећи начин: 4500 примерака у јужној Африци (Ангола, Боцвана, Малави, Мозамбик, Намибија, Јужна Африка, Замбија, Зимбабве); 2570 примерака у источној Африци (Етиопија, Јужни Судан, Уганда, Кенија и Танзанија); 250 примерака у остатку Африке и прегршт у Ирану. Мање од половине процењене популације живи у заштићеним подручјима, али то није довољно да би се гарантовало изумирање ове врсте ако је такође повезано са чињеницом да смртност дојенчади износи око 90%.

Овако мала популација настаје због уништавања и уситњавања природног станишта гепарда, као и због криволова. Примећена је тенденција убијања мајке и узимања штенаца, а затим их продаје као кућне љубимце јер се могу укротити. Исцрпљивање станишта је још један важан фактор за опстанак ове врсте, јер је њен омиљени плен обично оскудан и зато се такмичи са људима, са узгајивачима на које га сматрају и третирају као претњу.

Тхе гепарда је наведен у Додатку И ЦИТЕС-а (Конвенција о међународној трговини угроженим врстама фауне и флоре, једноставно позната као „Вашингтонска конвенција“) која укључује угрожене врсте чија је трговина дозвољена само у изузетним случајевима.

У пракси је примећено да постоји неколико фактора који не слуте на добро за опстанак ове врсте, а то су: несигурност и политичка нестабилност у неким еколошки важним областима и недостатак политичке воље за промоцију очувања станишта. недостатак финансијских средстава за подршку очувању и подстицање локалног становништва на очување дивљих животиња; > недостатак еколошке свести што доводи до фрагментације и уништавања природних станишта гепарда и до небриге о биодиверзитету; начин живота гепарда не може се променити, он није прилагодљива животиња.

СОЦИЈАЛНИ, ЕКОНОМСКИ И ЕКОСИСТЕМСКИ ЗНАЧАЈ

Гепарда су јако ловили због крзна. Срећом, данас се схватило да је то много исплативије за сафари и зоолошке вртове.

Белешка
  1. Гребен: регион тела четвороножаца смештен између врата и лопатица, сматра се највишим делом леђа где се мери висина
  2. Слика која није заштићена ауторским правима: Цоуртеси Пхото Национална дигитална библиотека - САД

Видео: ПУШКИНО Гепард Самое Быстрое Наземное Животное


Претходни Чланак

Засадите семе или семе дрвета у библијском врту раја у рају

Sledeći Чланак

Докле ће азијске крушке родити